Wat zijn tapas?
Tapas zijn van oorsprong kleine Spaanse hapjes. Het aantal verschillende soorten Tapas is inmiddels bijna oneindig te noemen en wereldwijd worden er steeds nieuwe Tapas geboren. Tapas varieren in smaak door de traditionele gastronomische gewoontes van de verschillende Spaanse streken waar ze oorspronkelijk vandaan komen.
In Spanje maken Tapas deel uit van het dagelijks leven en is het gezamenlijk eten van Tapas tevens een middel om de sociale contacten te onderhouden. Tapas eten is in Spanje dan ook een dagelijks terugkerend ritueel.
Tapas kunnen worden onderverdeeld in twee hoofd-Categorien. De warme en koude gerechten.
Bij Tabasco Nero vindt u een diversiteit aan zowel warme als koude gerechten, vlees, vis of vegetarisch. De traditionele drank die bij Tapas wordt gedronken is wijn of sherry maar een goed glas rode wijn kan ook prima.
Het ontstaan van Tapas
De Tapa vindt zijn oorsprong in Spanje. Sommigen denken dat de Tapa is ontstaan door toedoen van de Spaanse koning Alfonso de 10e. Omdat hij ziek was nam hij kleine hapjes van zijn voedsel in combinatie met wat wijn. Eenmaal hersteld van zijn ziekte gaf de koning opdracht om voortaan geen wijn meer te serveren zonder dat daar een hapje (Tapa) bij werd geserveerd. Toen de Bottillerias (bottleshops) en Tavernas (tavernes) in heel Spanje opkwamen bleek de wijze van de koning effectief. Om deze reden werden in de Bottillerias en Tavernas de geserveerde glazen wijn afgedekt met een plakje gerookte ham of een plakje kaas. Dit had twee doelen. Ten eerste werd hiermee voorkomen dat insecten of andere kleinigheden in de wijn terechtkwamen en ten tweede werd er bij de drank iets gegeten waardoor de alcohol beter door het lichaam werd verwerkt.
Hiermee was la tapa geboren. Tapa betekent in het Spaans deksel. Een stukje voedsel dat diende als deksel op het glas. Een Spaanse traditie was hiermee geboren, eentje die inmiddels al ver over de grenzen is geadopteerd.
Wij wensen u veel Tapasplezier en hopen dat u er van zult genieten.
BIEN VINIDO!!